dieren op het spoor

Rondgang door het park

Het park bestaat uit een lange rechte weg midden door de dierentuin, waarlangs  de gebouwen en de hokken staan. Diverse taferelen zijn afkomstig uit werkelijke dierentuinen. Zo zijn zowel de ingang, als het apen-, ijsberen- en pinguïnverblijf van het merk Faller. Het origineel van deze modellen is te vinden in “Hagenbeke Zoo” in Hamburg. Bij de ingang hebben we een zelf een dierenverblijf gemaakt met glasplaten aan de buitenzijde van het park. Dit voorbeeld hebben we overgenomen van “Tiergarten Berlin” waar je van buiten de dierentuin in het verblijf van de beren kunt kijken. Wij hebben er echter het marmottenhuis van gemaakt. 


Voorbeeld

Omdat we veel dierentuinen bezoeken om onderzoek te doen, komen we telkens op nieuwe en leuke ideeën. Zo zagen we in Gaia Zoo in Kerkrade een oude Jeep die net voor het dashboard doormidden was gezaagd. De neus stond aan de binnenzijde van een raam en de rest van het voertuig stond aan de buitenzijde daarvan. Dit hok in Gaia Zoo was voor de leeuwen. Op basis van dit idee hebben wij een modelauto ook net achter het dashboard doorgezaagd en evenals in de werkelijkheid in Kerkrade, net zo neergezet in ons eigen leeuwenhok. Een ander voorbeeld: in Emmen is mooie vlindertuin. Ook die wilden wij graag nabootsen op onze baan. De sporthal van Faller hebben wij hiervoor aangepast en gebruikt. We hebben het gebouw voorzien van een aantal vlinders, die normaal op kaarten worden geplakt.

In een dierentuin in België (Pairi Daiza, Bruggelette) vonden we een boom die in het giraffenhok staat erg mooi. We hebben daar foto’s van gemaakt en aan onze modelboombouwvrienden gevraagd of zij deze konden imiteren. Ook in deze dierentuin rijdt men overigens met smalspoor (stoom-) treinen door het park.

 

Fantasie

De grote savanne van ons model is volledig aan onze fantasie ontsproten. Het gebouw dat er staat is een gebouw dat eigenlijk als fabriek verkocht wordt en komt uit het assortiment van de fabrikant Auhagen. In dit gebouw zijn de nachtverblijven van de verschillende dieren van de savanne ondergebracht.

 

 Fantasia Zoo

De naam Fantasia Zoo geeft ons de vrijheid om verschillende dingen in het park aan te brengen zoals wij dat bedenken. We hebben een draaimolen in ons park opgenomen, evenals een groot doolhof. Bij dit doolhof hebben we van dierfiguren van Faller en Preiser struiken gemaakt, waardoor het lijkt of de tuinman hier zijn kunsten heeft vertoond. Een kind vindt het doolhof veel te moeilijk en kruipt stiekem onder de heg door het labyrint uit.

In de speeltuin staat een object dat in een aquarium thuis hoort waar wij de glijbanen aan gemaakt hebben. Aan het einde van de baan staat een grote kop met 2 bergbeklimmers erop die inspecties aan het uitvoeren zijn. Deze kop was eigenlijk bedoeld om tussen de vissen te zetten maar wij hebben hem aangepast voor de Zoo. Zo laten wij onze fantasie de vrije loop in Fantasia Zoo!

 Het smalspoor dat door de dierentuin voert bestaat uit drie lussen, waarvan een groot gedeelte   gezamenlijk verloopt. Hier ligt ongeveer dertig meter rail, waarvan een twaalftal meters verborgen is in één van de vele tunnels of in het schaduwstation is opgenomen. Roco, Lilliput en Bemo zijn de leveranciers van het materieel in het park. Een aantal locomotieven hebben we gespoten in een zebra motief en zijn voorzien van namen die afkomstig zijn uit de Disneyfilms Madagaskar en Koemba.

 

Rijden

De treinen worden aangestuurd  doormiddel van een z21 centrale van Roco. De wissels zijn analoog en worden deels op afstand bediend. Op beursdagen kunnen we met een bezetting van circa acht personen op onze baan rijden. Dit gebeurt dan met de Roco Lokmouse en via een wifiverbinding met een tablet of een smartphone.

 Hekwerken

Het hekwerk rondom Fantasia Zoo bestaat uit oude h0 spoorstaven die we tot de ziel hebben doorgeslepen om ze vervolgens onder een hoek vast te solderen. Hierna zijn er twee gaten van een millimeter in geboord om daar, als het eenmaal staat, een draad door te rijgen die het prikkeldraad moet imiteren. Met vliegengaas hebben we het hekwerk verder levensecht gemaakt en het gaaswerk verbeeldt.

 

Kinderen zoeken de dieren van de schildjes

We hebben nu onze baan al op een aantal evenementen en beurzen gepresenteerd, waaronder die in Rijswijk, Dordrecht en Berlijn. Op elk van de beurzen zagen we kinderen zoeken naar de afgebeelde dieren die op de schildjes staan die op de frieslijst van de baan zitten. Hierbij is opvallend dat de kinderen dan telkens één dier niet kunnen vinden, het stokstaartje. Het hok  van de stokstaartjes ligt pal naast de ingang van de roofvogelshow die gaande is, dus deze diertjes zijn veilig ondergedoken in hun holletjes voor hun natuurlijke vijanden. En zodoende zijn zij niet vindbaar…..

 

Een van de leukste opmerkingen die we hoorden op een beurs was van een vader die tegen zijn kind zei: ‘als je de drie dinosaurussen gevonden hebt gaan we naar huis’, waarop het kind op de baan ging zoeken. Hij vond er echter maar twee en kwam naar ons toe met de vraag waar de laatste dino stond, want hij wou wel graag naar huis toe, maar dan moest hij eerst de derde dino vinden. Wij antwoordde daarop nuchter dat zijn papa ook nog niet naar huis mocht omdat hij er ook nog eentje niet gevonden had. De vader keek ons heel erg verbaasd aan. We hebben namelijk vier prehistorische saurussen in het dino-bos staan……..

 

Toekomst

Er komen steeds nieuwe dieren uit in de schaal h0. Wij proberen zoveel mogelijk dieren op de baan tentoon te stellen. Dit houdt in dat er hokken veranderd moeten worden of dat er onderkomens bijkomen en dat we zelfs complete modules totaal ombouwen. Net zo als in de werkelijkheid veranderen dierentuinen de verblijven om aan de nieuwste eisen te kunnen voldoen. Zo blijven wij ook veranderen en ontwikkelen. Hokken, maar ook hekjes, hagen, bomen en ander groen én bloemen voegen we voortdurend aan Fantasia Zoo toe om het geheel steeds meer een natuurlijke uitstraling en blijvend interessante uitstraling te geven. Momenteel zijn we bezig om 5 nieuwe modules er bij te maken om al die nieuwe beesten en gebouwen te plaatsen.